Tijdens de Week van de Mediawijsheid staat sociaal online gedrag centraal. Wat kunnen we doen om de online omgeving samen socialer te maken? Om de discussie in de klas op gang te brengen en de leerlingen aan het denken te zetten, heeft LMR Media dit lesmateriaal ontwikkeld. Het materiaal bestaat uit een aantal opdrachten en informatie over de verschillende thema’s. Een les kan naar eigen inzicht worden ingericht met behulp van deze materialen.

Online landschap visualiseren

Het internet bestaat uit allerlei verschillende communities. Binnen een spel kun je bijvoorbeeld een community hebben, alsook op een forum of binnen een ‘fandom’. Ook op sociale media zoals Facebook of in Whatsapp-groepen bestaan communities. Binnen communities ontstaan vaak (geschreven of ongeschreven) gedragsregels en omgangsvormen. Soms gaat een community zelfs gepaard met een eigen onderlinge taal, bestaande uit afkortingen en specifieke termen die voor een buitenstaander onbegrijpbaar zijn. 

Jongeren zijn onderdeel van meer communities online dan ze bewust doorhebben. Door deel te nemen aan het online landschap, vormen ze dat mede. Onderstaande opdracht is bedoeld om leerlingen bewust te maken van hun rol online en van de omgevingen waar ze zich in bevinden.

Het internetlandschap

Online gedrag: spelregels

Wat is online gedrag? Wanneer ben je goed bezig en wanneer niet? Zijn er regels op het internet? Heb je zelfs wel eens iets vervelends meegemaakt online? Ga met leerlingen in gesprek over hun ervaringen online en maak samen met ze een lijst spelregels waaraan online gedrag zou moeten voldoen. Welke regels zorgen ervoor dat het internet een betere plek wordt? En houden de leerlingen zich hier zelf aan?

Mediabubbel

De wereld wordt door het internet groter en kleiner tegelijkertijd. We kunnen communiceren met de andere kant van de wereld, maar leven in een gefilterde realiteit. In welke bubbel zit jij? En wat kun je doen om er af en toe een beetje uit te stappen? Laat de leerlingen hun eigen bubbel visualiseren en daardoor leren om verder te kijken.

Hoe ziet jouw bubbel eruit?

Meer lezen over de Week van de Mediawijsheid? Neem een kijkje op de website van Netwerk Mediawijsheid.

Bekijk ook ons andere gratis lesmateriaal.