Jongeren lezen niet genoeg, dat is al jaren in het nieuws. Met de opkomst van de smartphone en verschillende gaming consoles is het aantal uren dat jongeren lezen afgenomen. Maar er is hoop: via ’BookTok’ en andere online platforms ontdekken jongeren het lezen opnieuw. Wat betekenen deze trends voor het onderwijs?

Op het sociale medium TikTok kan je korte video’s uploaden en bekijken. De video’s hebben vaak hashtags, waarvan #BookTok er een is. Op YouTube bestaat een soortgelijke hashtag: #BookTube. Veel jongeren delen video’s over boeken en lezen met dit soort hashtags. Er is zo een community ontstaan van jongeren die lezen en boeken met elkaar delen die leuk zijn om te lezen. Het imago van lezen verandert op deze manier van iets dat verplicht is voor school naar iets dat leuk kan zijn.

@sann_reads Replying to @vetkoelekikker sorry voor mijn vele geklets maar hierbij wat nederlandse aanraders! ☺️💗 #booktok #dutchbooktok #booktoknl #booktoknederland #boektok ♬ original sound – sanne | boektok 📚💗

Hoe kun je in de klas inspelen op deze trends?

Door in de klas te praten over dit soort trends, kun je de discussie over lezen ook op school aanwakkeren. Vraag leerlingen bijvoorbeeld eens welke boeken op dit moment trending zijn en waarom ze denken dat dat komt. Belangrijk is om elk boek in zijn waarde te laten. Dit soort boeken staan wellicht niet op de leeslijst, maar zijn desondanks van belang voor jongeren, met name omdat ze zich vaak afspelen in hun belevingswereld. Bovendien is het goed dat jongeren überhaupt lezen, welk boek het ook mag zijn. En daarnaast is het misschien ook niet zo’n gek idee die lijst eens te herzien…

Welke boeken zijn momenteel ‘hot’?

Een aantal populaire boeken op dit moment waar je het in de klas over zou kunnen hebben:

Categories: Social media