Zit jij soms ook uren te scrollen op TikTok? Of betrap je jezelf erop dat je steeds opnieuw de app weer opent? Je bent niet de enige! Uit onderzoek is gebleken dat TikTok zeer verslavend is, maar hoe komt dat eigenlijk? In dit artikel focus ik op een belangrijke reden van de verslavende werking van TikTok waar nog niet zoveel over gepraat wordt: de muziek achter de filmpjes.

Als je op Instagram of Facebook zit, staat het geluid van filmpjes in eerste instantie uit. Wil je wat horen, dan moet je zelf het geluid aanzetten. Op TikTok is dat anders, de app speelt direct geluid af bij video’s zolang het volume van je telefoon niet helemaal op stil staat. Geluid is een essentieel onderdeel van TikTok, zonder geluid zou het een hele andere app zijn.

Korte video’s

De video’s op TikTok spelen zich af in een ‘loop’. Dat betekent dat wanneer je het einde van een video bereikt, de video daarna gelijk opnieuw begint af te spelen. De video’s zijn meestal maximaal 30 seconden lang, al is het inmiddels wel mogelijk om langere video’s te plaatsen. Er zijn zelfs veel video’s op TikTok die nog geen 10 seconden duren. Supersnel dus!

Bah, een oorworm!

Dat de video’s zo kort duren, betekent dat je steeds maar een heel klein stukje uit een liedje hoort. Je hoort eigenlijk nooit een volledig nummer, daar zijn de TikTok-filmpjes simpelweg te kort voor.

En wat blijkt nou uit onderzoek? Wanneer je een liedje niet volledig afhoort, is de kans groter dat het een oorworm wordt! Een oorworm is een nummer dat je maar niet uit je hoofd krijgt, het kruipt als een worm je oor in en blijft daar zitten.

Eindeloze loop

Een andere reden dat liedjes in je hoofd blijven zitten, is dat je een liedje vaak hoort. Op TikTok zijn altijd een paar nummers erg populair. Iedereen wil deze nummers gebruiken in zijn filmpjes. En dus hoor je keer op keer weer dezelfde liedjes.

Doordat je een liedje dat je van TikTok kent in je hoofd hebt, zul je steeds weer aan de app denken en open je de app dus waarschijnlijk ook vaker. TikTok heeft je dan succesvol gevangen in een eindeloze loop… Misschien toch maar eens tijd om die telefoon neer te leggen en naar buiten te gaan.

Categories: Social media